Krofne recept od koga su nastale sada već čuvene Slatkoteka krofne. Svi pamtimo taj ukus iz detinjstva i domaće bakine krofne. Ukoliko ste ljubitelj kuhinje, i volite tradicionalne recepte delimo sa vama prvi recept za Slatkoteka krofne, koji smo danas i dodatno usavršili. Otkrijte u nastavku brz i jednostavn recept za najmekše i vazdušaste krofne!

Devojka drži tanjir sa šarenim krofnama.

Recept za krofne od koga je sve počelo – Slatkoteka je zamesila svoje prve krofne upravo po ovom krofna receptu. Nakon meseci i godina usavršavanja naše krofne danas su prepoznatljivog ukusa i nesvakidašnjeg izgleda

Ukoliko nekad poželite da se sami oprobate u pravljenju ovog domaćeg specijaliteta, probajte naš recept, zasigurno će vas oduševiti njihova mekoća i ukus. Ukoliko, ipak, više volite samo da se zasladite, u Slatkoteci vas čeka veliki broj ukusa. Odaberite svoje omiljene kombinacije ukusa, i uverite se zašto svi krofnoljubitelji kažu da smo najbolji!

Delimo sa vama brz recept za krofne koju su pufnaste i mekane kao duša!

Količina: 20-30 komada (za 10 osoba)

Vreme pripreme: 1h

Potrebna oprema: Mikser, plitka šerpa

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 300ml toplog mleka
  • 50g putera
  • 2 jaja i 1 žumance
  • 7g suvog kvasca ili 30g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Sastojci za punjenje i prelivanje – po želji:

  • Šećer u prahu
  • Eurokrem
  • Džem od kajsije, džem od maline 
  • Pistać krem
  • Krem od vanile

Recept za krofne – priprema:

#1 Priprema testa

U zavisnosti da li koristite suvi ili svež kvasac prvi korak pripreme će se razlikovati. Ukoliko koristite suvi kvasac – odmah pomešajte sve suve sastojke, odnosno pomešajte suvi kvasac sa brašnom i zatim dodajte šećer i so. U šerpici ugrejte mleko i puter – samo ugrejano, nikako vrelo, prelijte i pomešajte sa brašnom, a zatim u poslednjem koraku dodajte jaja.

Ukoliko koristite svež kvasac, najpre zagrejte malo toplog mleka (deo od navedenih 300ml), u koje ćete izmrviti kvasac i dodati šećer. Ovu smesu kratko ostavite da “nadođe”, odnosno da se kvasac aktivira. Nakon toga, pomešajte brašno i so i dodajte smesu sa kvascem. Ostatak redosleda je sličan, dodajemo ostatak mleka, puter i jaja.

Razvijeno testo na radnoj površini, isečeno na krugove.

#2 Razvijanje i oblikovanje testa

Najbolje je sve sastojke zatim izmešati mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Nemojte da se iznenadite ako vam se učini lepljiva, niste pogrešili, to je dobro testo. 🙂

Naredni korak je razvijanje testa, izvadite testo iz vangle ili činije, dodajte još malo brašna kako se ne bi lepilo i oklagijom razvijte testo na debljinu od 1cm

Časom srednje veličine vadine krugove, i tek nakon toga prekrijte testo, i ostavite ga da “odmara” i nadođe jos 40ak minuta, prekriveno folijom, pa zatim i krpom.

Pekar oblikuje i ređa pripremeljeno testo za krofne.

#3 Prženje

Kada je testo nadošlo, i krofne skoro duplirale svoju prvobitnu veličinu vreme je za prženje. Možete ih pržiti na masti ili ulju

Pripremite plitku šerpu, u kojoj možete odjedanput peći nekoliko komada i zagrejte ulje ili mast. Ulje mora biti vruće, ali ne i prevruće – dodajte mrvicu testa u šerpu, ukoliko primetite mehuriće znači da je ulje/mast spremno za prženje, dok sa druge strane ukoliko se ništa ne dešava sačekajte još malo, ili ukoliko testo odmah dobije tamnu boju, smanjite vatru pre nego što ubacite krofne da se prže. Još jedan “trik” jeste kada je ulje savršene temperature krofne neće dodirivati dno, već će plivati po površini.

Ukoliko odlučite da pratite čuveni Slatkoteka recept za krofne potrebno je da svaku pržite sa obe strane po 30ak sekundi, i gotove su kada dobiju zlatnu boju sa obe strane i dobro poznati beli obod oko krofne.

Krofne koje se peku u ulju.

#4 Filovanje i glazura

Ukoliko su vaši omiljeni recepti za krofne kao bakine, domaće krofne iz detinjstva, dovoljno je da ih pospete ili uvaljate u šećer i da uživate u ovoj mekanoj, vazdušastoj slatkoj poslastici.

Ukrašavanje čokoladnih krofni. Ruka posipa maline i mrvice na krofne.

Ukoliko sa druge strane, volite tradicionalne slatkiše u kombinaciji sa zanimljivim ukusima, predlažemo da krofne napunite nekim kremom ili džemom. Eurokrem, pistać krem, krem od maline ili vanile biće sjajan dodatak ovom krofna receptu. 

Recepti za krofne su brojni, ali vas uveravamo da kada probate ovaj Slatkoteka recept, dobićete najbolje krofne, koje će oduševiti i izgledom i ukusom!

Ukoliko ipak volite nesvakidašnju dekoraciju i nove kombinacije ukusa, ili možda niste vični u kuhinji pozivamo vas da posetite neku od Slatkoteka specijalizovanih prodavnici krofni, a mi ćemo rado da vam pomognemo pri odabiru savršenog ukusa krofni!