Svi smo prošli đačke klupe i ulepšavali učiteljicama osmi mart i učiteljima druge važne momente sa poklončićima vrednim čuvanja i osmeha. Time bismo im bar jednom ili par puta godišnje pokazali našu zahvalnost za njihovu posvećenost našoj edukaciji ili ako ste roditelj onda uloženom vremenu u vašu decu i njihov dalji razvoj.

Svake godne se pokreće pitanje šta dati na poklon za razrednu ili razrednog, a u novijim godinama grupe za roditelje tih dana budu zatrpane predlozima koji postaju svake godine sve grandiozniji i čak izazivaju svađu. U nekim slučajevima se i završavaju na sumi od više desetina hiljada uloženih u poklon.

U nastavku teksta vam donosimo kreativne i originalne ideje za poklon za razrednog i učiteljicu, koji ne iziskuju izdvajanje previše novčanih sredstava, a ostavljaju snažan utisak!

Bombonjera

Slatki poklon za razrednog i razrednu od omiljenih đaka

Postoje ljudi koji bi radije da sednu i nešto pojedu umesto da gledaju nedužno ubrano cveće kako vene i suši se, a može se reći da smo mi jedni od njih! Zbog čega verujemo da će biti originalnije iznenađenje ukoliko se poklon za 8. mart za učiteljicu sastoji od slatkih mini pralina i brižno ispisane čestitke za 8. mart.

Sa druge strane, kada je reč o rođendanima ne postoji bolji način da se obraduje nastavnik ili nastavnica i da se izbegne po neki neopravdani, kontrolni i mini test nego sa ukusnom tortom kojoj niko neće odoleti!

Torta može biti dekorisana i jestivom pločicom na kojoj će u dve reči biti ispisano: “Srećan rođendan!” ili neka slična čestitka, a za personalizovani poklon predlažemo brauni tortu sa kremom od bele i crne čokolade. Ukoliko se pitate po čemu je ona jedinstvema treba da znate da dolazi sa slikom po želji i ispisanom čestitkom do 14 reči, što je sasvim dovoljno da iskažete osobi poštovanje!

Sem toga, smatramo da je poklon za učiteljicu i učitelja neophodan gest i kada je reč o završetku školske godine, nakon čega će letnji odmor da započne na pozitivnoj noti, a kad se opet školarci vrate u đačke klupe zaposlenima će ostati lepa sećanja i samim tim veća motivacija da bolje uče decu i pravednije da postupaju pri ocenjivanju radova.

Ukoliko je to slučaj i ne postoji dublji povod ne možete da pogrešite sa krofnama datim na poklon za razrednog ili razrednu, a mogu se podeliti i na nivou odeljenja i time pridodati žurci za kraj školske godine. Međutim, ukoliko nisu ljubitelji slatkih krofni, već više za nešto slano onda predlažemo klasik slani mix, odnosno krofne punjene ukusnom pršutom i pečenicom.

Još ako odluče da podele i sa svim školskim drugarima, bio bi to idealan završetak školske godine, dodajte tome i popunjavanje leksikona iskrenim i raspoloženim odgovorima, bio bi to dan za pamćenje koji ne bi zaboravili ni nastavnici ni đaci.

Ukoliko se još niste odlučili i smatrate da vaša situacija zahteva neki drugačiji tip poklona savetujemo da nastavite sa čitanjem teksta, ali i da pogledate ostatak široke ponude online na modernom sajtu Slatkoteke ili na društvenim mrežama.

Edukativni ili praktični poklon za učiteljicu i učitelja

Deca obično dobro upoznaju tip ličnosti svojih nastavnika ili profesora, a samim tim brzo i nauče da za neke situacije ili osobe moraju da pristupite odabiru poklona sa većom dozom razmišljanja ili ulaganja intuicije.

Recimo da je adekvatniji poklon za učiteljicu ili učitelja koji su tek započeli svoju karijeru ili imaju rođendane na početku školske godine paketić sa školskim priborom, koji će im dobro poslužiti pri beleženju aktivnosti đaka ili ocenjivanju kontrolnih i testova.

Ceniće praktičnost i uloženu brigu, a sem toga ukoliko je mlađa osoba u pitanju ili starija ličnost, zabavnog duha i sa puno energije, sigurno bi se oduševila kada bi dobila bocu kvalitetnog vina ili možda ukoliko ne konzumira alkohol naš šampanjac iznenađenja!

Mada treba imati na umu da je alkohol prikladan samo ukoliko ga roditelji donose i to recimo možda za roditeljski sastanak, a ukoliko je dete problematično to je i više nego dobrodošao poklon za razrednu ili razrednog.

Nekada je za dobar poklon ključ u minimalizmu, posebno kada je jasno rečeno da osoba ne voli da prima poklone iz ličnih razloga ili zbog opasnosti da se time namerava izvršiti pritisak na nastavnike.

Međutim, svi volimo kad nas neko iznenadi, pa pažljivo izabrana knjiga na poklon sa ispisanom čestitkom za rođendan neće biti odbijena, ali onda treba biti kreativan i pronicljiv pa uvideti interesovanja osobe, što ne bi tebalo biti težak poduhvat, kao ni pokloniti recimo jabuku, koja se pre češće davala na poklon učiteljici i učitelju.

Ukoliko je važan momenat i osoba je već pokazala interesovanje ka čitanju, možda predaje srpski jezik ili neki drugi predmet – jer ljubav prema čitanju nije limitirana, onda bi mogli da se udružite i kupite elektronski čitač knjiga.

Njegov lak transport i dostupnost svih naslova, bilo domaćih ili stranih, ga čini praktičnim i dragocenim poklonom, koji će koristiti svakodnevno još dugo godina.

Čokoladne ruže

Poklon kartice, vaučeri i drugi pokloni za razrednu i razrednog

Kada smo već na tragu edukativnog ukoliko pronađete koristan kurs za sticanje novih veština ili usavršavanje sadašnjih, to je i više nego genijalna ideja koja će se pamtiti čitav život, ali treba biti obazriv, jer nije sve toliko dobro koliko izgleda.

Ponavljamo još jednom, suptilno istražite šta će se osobi dopasti kako biste se osigurali da vaš novac neće biti protraćen ili jednostavno naručite univerzalno voljenu stvar, kao na primer mix čokolade.

Dodatno, godine za nama su obeležile ideje kupovine vaučera za razna putovanja razrednama i razrednima, što smatramo da je idealan poklon ukoliko se đaci rastaju sa njima, naročiito pošto se inače kupuje sat, a budimo iskreni koliko satova je potrebno prosvetnom radniku za života?

Nećete biti ni prva ni poslednja generacija koja će za poklon učitelju ili učiteljici kupiti sat ili nakit, dok sa druge strane odlazak na vikend u spa centar je najmanje što može biti učinjeno za osobu kojoj je u opisu posla puno stresa, a malo benefita za prihvatanje dodatnih dužnosti razrednih.

Što se tiče želje da im ostane nešto za uspomenu dugo godina, treba imati na umu da su sećanja tu za ceo život i da dobra razredna ili razredni nikad ne zaboravlja svoje đake, čak ni kad se za kraj ne kupi neki grandiozan poklon!

Sem toga imamo i opciju poklon kartica za razne radnje kozmetike ili knjižare, pa tako osoba može, upoznata sa sopstvenim potrebama, da napravi dobru odluku o svom poklonu, što možda nije maštovito sa vaše strane, ali je veoma korisno!

Mali budžet ne znači loš poklon! Možete samostalno napraviti kupone koje zatim po potrebi razredna ili razredni mogu da koriste u nastavi.

Ispisano na njima može biti recimo ova kartica garantuje da ćemo svi doći na naredni kontrolni, zatim narednih dana se obavezujemo da niko neće kasniti u školu ili nećemo praviti probleme na časovima određenog nastavnika i tako dalje.

Cveće

Bezvremenski pokloni za nastavnike

Vreme je da se osvrnemo na klasike, jer te ideje da nisu valjale ne bi ih godinama primenjivali i iz generacije u generaciju kada je u pitanju poklon za učitelja i učiteljicu.

Cveće je i danas ostalo tradicionalan poklon za rođendan ili bilo kakvu drugu priliku u osnovnoj i srednjoj školi, ali pri odabiru cvetova treba znati pravila i simboliku, koju ćemo navesti u nastavku.

Ruže se najučestalije donose za praznike i rođendane, i to obično crvene boje. Ukoliko kupite ovakav poklon za razrednog ili razrednu time šaljete dublje značenje ljubavi prema njima, koje se često ignoriše u ovom kontektu situacije i predstavlja samo lep gest.

Međutim, ukoliko vam znači simbolika, onda je bolje na poklon dati ruže roze boje i to u neparnom broju. Tamnije nijanse će označavati zahvalnost, a svetlije nijanse divljenje i radost, što je svakako prikladnije, ali za veću originalnost se može pokloniti čokoladna saksija sa ružom i to zlatne boje!

Identična značenja ko i ruže imaju i ljiljani, koji su čest poklon za 30. rođendan ili se daju na poklon za 50. rođendan, ali i sve godine između, bez obzira na pol.

Zatim učestali su setovi proizvoda za negu koji uključuju razne kupke, šampone i dezodoranse, kao i bombonjere, ali uz samo male adaptacije možete učiniti svoj poklon jedinstvenim, zbog čega savetujemo da se odlučite za garantovano dobrog ukusa slatki paketić, koji neće biti prosleđen dalje kao poklon.

Novac je takođe čest poklon za razrednog ili razrednu, samo treba imati na umu da se dozvoljena visina iznosa određuje od ustanove do ustanove, zbog čega treba voditi računa koliko se sme dati ukupno.

Sa druge strane, diskretne manje sume novca koje pojedinci daju za sebe su u redu, ali i u tim slučajevima zavisi kako će to primalac da shvati, a samim tim i prihvati.

Svakako bi bio lep bonus za bilo kog prosvetnog radnika i moramo priznati uglavnom zaslužen kad se uzme u obzir broj sati provedenih sa velikim brojem tuđe dece, što je izazovan poduhvat.

Torta

Lista “nepoželjnih” poklona za prosvetne radnike

Ideje za rođendansko iznenađenje ili kraj školovanja mogu da se otrgnu kontroli pa čak i posvađaju roditelje međusobno, što naravno nikako nije dobro, zbog čega je poželjnije ne primoravati sve da učestvuju kada je u pitanju poklon za razrednu ili razrednog.

Treba uvek imati na umu da nisu svi istih finansijskih mogućnosti, pa možda ni podjednako pozitivnih stavova prema osobi kojoj se kupuje i da samim tim neće odvojiti istu sumu novca za te svrhe.

Sem toga, nastavnici retko kad vole izrazito skupe poklone, a videćete u nastavku još neke stavke koje treba izbegavati pri osmišljavanju.

Za početak možda bi bilo pametnije da preskočite kupovinu šolja i drugih posuda, sem ako nisu recimo termosi za kafu ili čaj, u čijem slučaju je to izrazito dobar poklon!

Mada ko zna, možda im baš i treba šolja, zbog čega ne postoje nepoželjni pokloni sve dok su pristojni i sa uloženim trudom i razmišljanjem, jer kupovinom recimo seta za tuširanje ili rama za slike zaista ne možete da pokažete koliko cenite osobu i šta vam znači.

Zato bez stresiranja svaki znak pažnje je i više nego dobrodošao i ne treba se stresirati ni u slučaju da niste u mogućnosti da izvojite novca za nešto više od ruže ili čokoladne rođendanske krofne na kojoj je ispisano srećan rođendan.

Nadamo se da sad imate konkretnu ideju šta da date na poklon učiteljici i učitelju, a koji god bio vaš izbor oni će to sigurno ceniti, jer je važna sama namera, kao i za sve u životu. Zbog čega ne treba da osećate sramotu ukoliko neko kupi više, a neko manje od vas kao poklon za razrednu ili razrednog, mi vam kažemo da to zaista nije važno.

Gledajte svoje mogućnosti i budžet, ali i šta vam je u srcu!